Det går mot jul og på Jørpeland inviterer Øyvind Stuvik inn til ein god og stemningsfull førjulshandel i den nyopna butikken Ryfylke Landhandel.
Sand frå Årdal finn ein blant anna igjen i plattformar i Nordsjøen og bruer i Danmark. NorStone meiner det vil vere sandressursar i Årdal i minst 10 år til.
Med friske fargar og ein god porsjon kreativitet skaper Anne Dale Nordbø blomehelsingar som er til glede for mange.
Håvard Skavland har investert meir enn 30 millionar i nye veksthus for tomat. 41-åringen er stadig på jakt etter nye område han kan betre i drifta.
Grieg Seafood har utvikla eit kontrollsenter på Judaberg for fjernfôring ute i anlegga. Målet er at alle dei 12 anlegga i Rogaland blir lagt inn under senteret i løpet av 2019.
Lise Vistnes meiner lamma som går på det bognande fjellbeitet i Ryfylke får ein heilt spesiell smak og kvalitet. No kan du smake Fjellam frå Ryfylke og avgjere sjølv.
Lilland Bryggerihotell gir deg ein smak av høge fjelltoppar, lange kajakkturar og lokalt designa øl.
Harald og Anne Strand produserer gourmetmåltid på rekkje og rad. Dei satsar på kvalitet, både med vaktelhøner og mangalitsa-griser.
Nasjonal turistveg Ryfylke har ein arkitekturrundtur som byrjar å vise godt att på turistkartet.
Tove Sivertsen meiner det blir viktig at Finnøy og Rennesøy får viktige roller innan blågrøne næringar i den nye og utvida kommunen Stavanger.
Oppreidde senger og varm mat freistar mange fjellfolk til å stoppe på Hauane Bed & Breakfast.
I Flørli har det vore kraftproduksjon i 100 år. No er det blåst nytt liv i kraftbygda og den imponerande historia skal fram i lyset igjen.
Harald Bjørkhaug (40) meiner det finst håp overalt. Gründeren, syklisten og fjellmannen drøymer om å gi jobb til dei som slit aller mest.
På Strand VGS får elevane på naturbrukslinja undervisning i ein ny akvahall, og på idrettslinja kan dei nyte fantastiske naturopplevingar. Målet er at ein skal få fram det beste i kvar enkelte elev.
Ho kallar seg sjølv ein moderne hippie. Elin Rydningen (51) har opna dørene til eit drivhus av dei sjeldne.
Reiselysta førte Valborg Starheim Rognskog (24) heim igjen til Sand. Kanskje ikkje overraskande for å ta over sjefsjobben i ei internasjonal reiselivsbedrift.
Gjengen i Sauda Seven Summits brenn for å få fleire ut på topptur. Dessutan drøymer dei om å gi Sauda status som alpeby.
Helge Kjellevold trur erfaringa frå bilbransjen kan vere god å ha når han skal utvikle Lysefjorden og Preikestolen som berekraftige reisemål.
På Kraft Kafe kan du nyte kaffelatten medan du let deg inspirere av gamal og ny industrikultur. Nye Folkets Hus opnar i september, men allereie i mai startar kaféserveringa.
Jan Nilsen og Anne Karin Vårvik meiner alle årstidene på Gullingen har sin sjarm. Likevel er det liten tvil om at det er snørike vinterdagar som er dei travlaste.
Hyller med freistande designprodukt, eit rustikt spisebord og ein knallgrøn sofa. Heim + Design har noko for ein kvar smak og lommebok.
Frå hausten 2018 tilbyr Sauda VGS i samarbeid med næringslivet eit nytt studietilbod for unge i Rogaland. I løpet av 4 år sikrar studietilbodet dei både yrkes- og studiekompetanse.
I Sauda kan ein kombinere det urbane bylivet med lange dagar i skibakken. Det passar heilt perfekt for Judith Synnøve og John Eirik Svendsen.
Då Anne Siv Aasen (42) prøvde yoga for fyrste gong i 2003, visste ho lite om at det seinare kom til å bli både livsstil, arbeidsplass og vegen ut av tøffe tider.
Gunn-Rita Dahle Flesjå (46) sit framleis på sykkelsetet. Ho har berre skifta ut løypa og farten.
Siri Fisketjøn Indrebø (44) er aller mest oppteken av å dra lasset saman med gode kollegaer.
Ho trivst best når ho kan skape noko nytt. Sissel Marie Bjerga (37) har funne sin fargepalett på Utsyn Misjonssenter.
Gordon Sunde (47) veit mykje om å gå på trynet, og om å kjenne angsten bite i kroppen. Heldigvis veit han også mykje om korleis det er å leve ut ein draum.
Cathrine Vierli Selvaag (33) vart hotellsjef som 23-åring, som singel 24-åring bygde ho sitt første hus. Den nytilsette sjefen i Rymat kjem sjeldan til dekka bord, ho likar best å gjere jobben sjølv.
Ho er dårleg på small talk, men blir inspirert av djupe samtalar. – Å få lov til å kome ned i kjensledammen til folk, det er mat for ein skodespelar, meiner Ellen Dorrit Petersen (42)
Hans Olav Sandvoll i Ryfylke Friluftsråd har klare råd til deg som gjerne vil ut på fleire familieturar langs strandlinja.
– Det er viktig å ta vare på gamle mattradisjonar, meiner Nina Fonneland. Ho satsar alt på sitt eige lefsebakeri.
Stephanie Birkeland (47) meiner ein må forstå hesten sitt språk skal ein bli ein god ryttar. Sjølv fekk ho sin første hest som sjuåring.
Mange meinte Dag Flacké (58) allereie som barn hadde eit godt utvikla leiartalent. Eit brennande samfunnsengasjement førte han frå Sykkylven til Hjelmeland, no går ferda vidare.
Kunstnaren Ellen Kalvig (58) er komen heim til Suldal. Her lar ho seg inspirere av høge fjell og det fallande lyset.
Isbilsjåfør Donatas vil at enda flere i Ryfylke skal få is på døra. På eget initiativ begynte han å kjøre til Halsnøy.
Magnus Skretting (58) er klar for nye utfordringar. Kveiteeventyret på Hjelmeland har fått ein ny start.
Magnhild har nesten aldri eit spøt i veska si lenger. I staden tek ho opp ein smarttelefon med eit knallraudt trekk og sender ei tekstmelding.
Aslak Lie (42) er sikker i si sak. Det var rett å ta over familiebedrifta. Slik sikra han vidare utvikling for Tau Mølle.
Asbjørn Birkeland (33) drøymde aldri om å bli ordførar. Det var før Senterpartiet gjorde eit brakval i industribyen.
Anita Topp Sandvik vil inspirere både unge og eldre til å trene meir. Nyleg opna ho dørene til TOPP Treningssenter på Hjelmeland.
Etter mange år med grubling, testing og ein god porsjon tolmod kan Terje Gundersen endeleg gle seg over at dei eigenproduserte leikene hans er ute i marknaden.
Eg vonar saka på Talgje kan bli eit vendepunkt. Når alle har frest frå seg, lest sine bibelvers eller spytta hånlege ord mot bedehusfolket, då er det rom for gode samtaler igjen.
Ryfylkes styrker er mange, men den mest tydelige som må dyrkes for at mange andre attraksjoner skal få lyskasteren satt på seg, er Preikestolen. Lik det eller ikke!
Har vi de gode hodene i Ryfylke? De som kommer med de gode ideene, de som har evne til å utvikle og realisere dem?
Få steder ligger forholdende bedre til rette enn Ryfylke når det gjelder å ta en ledende posisjon når mulighetene havet gir oss skal utvikles videre.
Vi trenger flere arbeidsplasser, helst i nærheten av der vi bor. Hva skal til for å få til flere bedrifter til å etablere seg i Ryfylke?
Eg var på ein konferanse i Haugesund for ei tid tilbake. Tema var framtida.
Med sin flotte natur er reiseliv en åpenbar og viktig næringsvei, nå og i fremtiden. Men så er det også mange andre muligheter.
Med skiftande tider opnar det seg høve for endring. Dei som lukkast vil vera dei som har kultur for å gripa sjansar som byr seg.
Private og offentlige arbeidsplasser flyttes til befolkningstette områder, fordi det er økonomiske fordeler ved dette.
Kommunesammenslåing eller ikke, det viktigste er at vi samhandler slik at Ryfylke som regionen blir best mulig for innbyggere og næringsliv.
Det skjer mykje om dagen. Stålverket vert lagt ned. Så blir det ikkje det allikevel. Kommunesamanslåing? Strand 2050. Ny næringsplan. Sentrumsplan. Bykonferanse - frå industri til reiseliv?
«Menneskene bygger for mange murer og for få broer». Det var Isaac Newton som sa dette. Det er nokre år sidan han levde. Likevel veit me at sitatet er relevant også i dag.
Ryfylke er i endring. Slik har det alltid vore. Men no er endringsprosessane tydelegare og dei kjem raskare enn det som har vore vanleg.
Då elevtalet peika nedover for Sauda vidaregåande skule, byrja ein å tenkja kreativt.
Anne Lise Vervik Barka frå Jørpeland gjekk med ein draum om å få synga i kor. Oppvaksen som ho var i pinsemenighet var ho klar for å etablera eit kor uavhengig av trusbakgrunn.
I Suldalsposten er hårete mål til for å nås. Språket er til for å brukast. Møt gjengen bak Årets Lokalavis 2013.
Ryfylkekokken Frode Selvaag har sett seg lei på at me stadig kastar meir og meir mat. – Innfør fast dag i veka for restemiddag og overrask familien med kva ein kan få ut av det som gøymer seg i kjøleskåpet, er tipset hans.
Tytlandsvik Aqua er eit av dei største landbaserte smoltanlegga i landet. Eigarane, med laksefamilien Viga i spissen, er allereie i gang med å planlegge eit nytt og endå større anlegg.
Norsk Frukt- og Laksefest satsar framleis etter 23 år med festivalhistorie. Dei vil setje Hjelmeland på kartet som ein frukt- og havbrukskommune.
Guri Hovland og Elin Sørskår finn fram til ekte smakar frå gode naturprodukt. Dei blir motiverte av å hindre matsvinn.
Lysefjorden Sjokolade kan by på mange freistande godsaker. No har også June Dahlskaas opna dørene til den årlege julebutikken på Jørpeland.
Midt blant kraftlinjer og høge fjell ligg eit ekte designhotell som serverer fersk fjellaure.
Ryfylke er eit ynda reisemål for turistar frå mange nasjonar. Verkshotellet på Jørpeland opplever positiv vekst grunna detta.
Til og med tøffe motorsyklistar kjem langvegsfrå for å kjøpe gongkaker. Så populær er baksten i Kaihuset på Judaberg blitt.
Hiimsmoen sin kafé på Sand, er åleine verd ein tur til Suldal. Denne intime og spesielle kafeen som opna i 1994 har fått namnet sitt etter fargerimeister Røgenæs som dreiv i same lokala for vel hundre år sidan.
Mikal Viga meiner jungeltelegrafen har spela størst rolle for auken i salet av røykelaks. For familiebedrifta på Nesvik i Hjelmeland er den travlaste tida på året med produksjon og levering frå oktober til desember.
Den gode samtalen er viktigast når Solgunn Selland kjører Ryfylke rundt for å selja fisk.
Elisabeth og mannen Arvid Grønvik har i haust pressa pressar tonnevis av eple på flasker og i plastbagar. 35000 liter eplemost har forlate fruktgarden i Grønvik på Fister.
Helsefarm var draumen til Birte Lauvsnes Hetland. Eit klinikkbygg der den gamle løa til grandtante og grandonkel stod på Lauvsnes, er slett ikkje gale det heller.