Ryfylke

Med sin flotte natur er reiseliv en åpenbar og viktig næringsvei, nå og i fremtiden. Men så er det også mange andre muligheter.

Frå
Mitt Ryfylke 2015 3
Mitt Ryfylke 2015 3

Det er en kjekk utfordring å si noe om næringsutvikling, muligheter og utfordringer for Ryfylke. Regionen har jo alt: fantastiske fjell, en skjærgård i verdensklasse, snø om vinteren, flotte rekreasjonsområder, og storbyen er nær nok til å representere et kulturtilbud - og langt nok borte til ikke å være forstyrrende.

Med sin flotte natur er reiseliv en åpenbar og viktig næringsvei, nå og i fremtiden.  Men så er det også mange andre muligheter.

Først og fremst handler det om å våge, tenke store tanker og ikke gi seg etter første sverdslag. Dernest er det slik at man trenger ikke være best i alt. Med moderne kommunikasjon kan man ha partnere over hele verden og følge dem opp nesten så tett som om du deler kontor. Man kan knytte til seg verdensledende kompetanse på fagfelt man selv ikke prioriterer – kanskje til og med sammen med regioner med tilsvarende geografisk mangfold som Ryfylke.

Matproduksjon

Norge er en stor havbruksnasjon. Men visste du at av de 40 millioner tonn sjømat som oppdrettes i verden kommer bare 1 million fra Norge? Fjordene i Ryfylke er perfekte for å utvikle metoder for oppdrett av nye arter. Ta i bruk moderne teknologi for å lese av og følge utviklingen. Plutselig er utvikling av slik overvåkingsteknologi en næring i seg selv.

Det er ingen grunn til at mat fra Ryfylke ikke skal kunne bli en betydelig eksportartikkel. Vår utfordring til dere er å tenke industrialisering, større skala, større markedsposisjonering - uten å miste kvalitetsstempelet.

Energi

Noen av verdens mest spektakulære byggverk finnes i Ryfylkeheiene. Dammene, kraftstasjonene, og rørledningene er alle imponerende konstruksjoner i et svært krevende og sårbart terreng. I dag har Europa et netto underskudd av energi tilsvarende 1300 milliarder Euro og det er ingen integrasjon av spredenett. Med sin erfaring med krevende utbygginger er Ryfylke godt posisjonert til å bygge ut og drive strømanlegg i Europa. Og fullt mulig å overvåke fra Sand, Hjelmeland eller Forsand.

Konstruksjon

Storbritannia har behov for 250 000 moderne boliger pr år for å gi familiene der akseptable levekår. Sverige mangler så mye boliger den svenske staten vurderer å starte boligbygging i offentlig regi. Kan vi utvikle neste generasjons husløsninger for det engelske og svenske markedet? I Ryfylke finnes kompetanse på materialteknologi.

Verden

Næringsutvikling er et verdens - ikke et kretsmesterskap. Skal vi lykkes må vi våge å tenke store tanker, og vi må våge å være internasjonale. Konkurrentene våre er ikke Hå, Sandnes eller Karmøy. De finnes ute i verden. Da fordrer det at vi lokalt har sterke, kompetente strukturer i bunn. Det er dette NHO sitt engasjement for kommunereform handler om. Virkemiddelapparat og offentlig administrasjon som er i stand til å støtte dem som vil og tør. For Ryfylke er utgangspunktet fantastisk; det er kanskje verdens beste plass å bo. Det er krevende men fullt mulig også å gjøre det til en konkurransekraftig region å drive virksomhet og skape arbeidsplasser. ■

Tilbake til toppen